Samosy warzywne w curry

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Samosy warzywne w curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na nadzienie:

500 g warzyw, np.: marchew, groszek, zielona fasolka, ziemniaki, świeży szpinak

3 łyżki oleju słonecznikowego

50 g zmiażdżonego czosnku

50 g drobno startego imbiru

2 duże zielone chili, drobno posiekane

200 g bardzo drobno posiekanej cebuli

1 łyżeczka kurkumy

2 łyżeczki mielonej kolendry

1 czubata łyżeczka mielonego kminu

2 łyżeczki mielonej czerwonej chili

200 g drobno posiekanych pomidorów

1 łyżeczka soku z limonki

cukier do smaku

2 czubate łyżki posiekanej świeżej kolendry



Na chutney:

150 g świeżo startego miąższu kokosowego lub wiórków kokosowych namoczonych w ciepłej wodzie

½ dużego pęczka kolendry

30 świeżych listków mięty

1 łyżeczka nasion kminu, zmiażdżonych i uprażonych

1 czubata łyżeczka cukru

3-4 zielone chili

sok z 1 limonki

¼ łyżeczki mielonej kurkumy

kawałek świeżego imbiru o długości 2,5 cm

1 czubata łyżka prażonych orzeszków ziemnych



Na samosy:

1 opakowanie gotowego ciasta do sajgonek w formie kwadratów o boku ok. 20 cm

mąką i woda

olej do głębokiego smażenia



Przygotowanie:

Nadzienie: warzywa pokrojone w kostkę (oprócz szpinaku) blanszuj 2-3 minuty, aż lekko zmiękną. Zahartuj w zimnej wodzie i dobrze odcedź. Jeśli używasz świeżego szpinaku, blanszuj go dosłownie chwilę, zahartuj, posiekaj, odciśnij i odstaw. Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj czosnek, imbir, zielone chili i smaż, aż czosnek zacznie zmieniać kolor. Wmieszaj cebulę i smaż, aż się zrumieni. W filiżance połącz kurkumę, kolendrę, kmin i mieloną chili. Dodaj tyle wody, by powstała lejące pasta. Wmieszaj ją do cebuli. Wlej odrobinę wody do filiżanki, żeby wypłukać pozostałe przyprawy, i zachowaj na później. Pamiętaj – kiedy już dodasz przyprawy, potrawa zacznie przywierać. Przyprawy muszą jednak dobrze się ugotować. Dodawaj więc po trochu wody z przyprawami, żeby jedzenie się nie przypalało i nie gorzkniało. Smaż pastę przyprawową, a kiedy na dnie patelni olej zacznie się oddzielać, to znaczy, że przyprawy się ugotowały. Dodaj pomidory i smaż, aż płyn odparuje. Wmieszaj sok z limonki i cukier, a następnie warzywa pokrojone w kostkę. Na końcu wmieszaj szpinak. Gotuj 1-2 minuty, spróbuj i dopraw do smaku. Wmieszaj posiekaną kolendrę i odstaw do ostygnięcia. Chutney: wszystkie składniki zmiksuj w blenderze na gładki sos. W razie potrzeby dodaj nieco wody. Dopraw solą, spróbuj i ew. znów dopraw do smaku. Samosy: płaty ciasta ułóż w równy stosik na desce do krojenia. Na wierzchu przyłóż talerz o średnicy 18 cm. Wytnij okrąg. Przekrój na pół, by powstały półksiężyce. Z mąki i wody zrób pastę, która będzie jak gęsty klej. Z dwóch półksiężyców uformuj rożek, napełnij nadzieniem i zawiń tak, by powstał trójkąt o równych bokach. Zaklej brzegi pastą z mąki. Olej rozgrzej do 180 stopni C we frytownicy albo w garnku o grubym dnie. Smaż samosy partiami po 6 minut, aż się równomiernie zrumienią. Wyjmij łyżką cedzakową, odłóż na papier kuchenny i podaj z chutneyem.



powrót

Podobne przepisy

Pierożki z krewetkami i imbirem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pierogi i pierożki
Argentyńskie pierożki z wołowiną
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Pielmieni
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Pierogi z sera ricotta nadziewane serami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.