Marieta  Marecka

Sałatka z pieczonej marchewki z ziarnami i pęczakiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

odsłon: 2615

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 1.0

Składniki:

4 marchewki

½ selera

1 cukinia

1 łyżka miodu

1 łyżeczka suszonego tymianku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 łyżka sezamu

2 łyżki płatków owsianych

2 łyżki dyni łuskanej

4 łyżki ugotowanej kaszy pęczak

oliwa z oliwek

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

Przygotowanie:

Marchew i selera myjemy i obieramy. Kroimy w dość grube słupki podobnej wielkości i wkładamy do miski.
Cukinię kroimy w półplasterki i odkładamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Do marchewki dodajemy 2-3 łyżki oliwy, przyprawiamy całość pieprzem cayenne, tymiankiem, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Mieszamy dokładnie i wykładamy warzywa na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do pieca na ok. 35 minut.
W tym czasie miażdżymy czosnek i wraz ze szczyptą soli ucieramy go w moździerzu dolewając oliwę. Na suchej patelni prażymy krótko płatki owsiane i po 2-3 minutach dorzucamy ziarna dyni, krótko razem prażymy i ściągamy z patelni.
Do marchewki w piecu dorzucamy cukinię, polewamy wszystko miodem i obsypujemy sezamem i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
Gorące warzywa rozkładamy na talerzach, polewamy oliwą w czosnkiem i obsypujemy płatkami z dynią i kaszą pęczak.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z grillowanego kalafiora z musztardowym dressingiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 65)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka z fasolki, buraków i pęczaku
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Tajska sałatka z wołowiną i makaronem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.