Sałatka z pieczonego topinamburu z migdałami i granatem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki

Sałatka z pieczonego topinamburu z migdałami i granatem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

Sałatka:

3 filiżanki topinamburu

1 główka czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli

półtorej filiżanki prażonych migdałów

1 filiżanka listków mięty



Dressing:

1 łyżeczka syropu z granatów

1 łyżka czerwonego octu winnego

3 łyżki oleju z otrębów ryżowych albo oliwy

1 posiekana szalotka

1 posiekany ząbek czosnku

szczypta soli morskiej



Przygotowanie:

Topinambur wyszorować i wyciąć wszystkie ciemne plamki. Przełożyć go na blachę, dodać czosnek, skropić oliwą i posypać solą. Piec 20-30 minut do miękkości. Ostudzić i wymieszać w misce z migdałami i miętą.

Przygotować dressing z syropu z granatów, octu, oleju, szalotki i czosnku. Osolić do smaku.

Przed podaniem skropić sałatkę dressingiem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka jesienna z wołowiną i kasztanami jadalnymi
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Sałatka z wędzoną rybą, sezamem i mango
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki
Sałatka ze smażonego kurczaka – Murgh Chaat
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, Dania z kurczaka
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.