Nigel Slater

Sałata rzymska na ciepło


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

Sałata rzymska na ciepło
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

spory kawałek masła

1 pęczek dymki

1 garść bobu

3 małe główki sałaty rzymskiej

oczyszczone i przekrojone na pół

1 l bulionu warzywnego

1-2 garści zielonego łuskanego groszku

listki z kilku gałązek mięty

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej masło w dużym płytkim rondlu, aż zacznie się pienić i podsmaż dymkę, żeby się zeszkliła. W tym samym czasie zblanszuj bób we wrzątku przez 2-3 minuty, aż będzie dość miękki, żeby zeszła z niego skórka. Rozłóż na patelni z dymką połówki sałaty rzymskiej przeciętą stroną w dół i zalej taką ilością bulionu, żeby prawie przykrył sałatę. Rozsyp podgotowany bób oraz groszek, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj na małym ogniu kilka minut. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj miętę. Podawaj z gotowaną szynką – chociaż sałata sama w sobie też jest pyszna.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.