Anna Olson

Placki czekoladowe z brzoskwiniami w cynamonie


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Placki czekoladowe z brzoskwiniami w cynamonie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1¼ szklanki mąki pszennej

¼ szklanki kakao w proszku

3 łyżki cukru

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

¼ łyżeczki soli

1 2/3 szklanki maślanki

3 łyżki niesolonego masła

stopionego

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 szklanka drażetek z czekolady deserowej (chocolate chips)

olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Przesiej do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce ubij mikserem maślankę ze stopionym masłem, jajkami i wanilią. Wlej zawiesinę do przesianej mąki z dodatkami i wymieszaj tylko, aż się połączą (trochę grudek nie zaszkodzi). Na koniec delikatnie wmieszaj czekoladowe drażetki. Rozgrzej blachę do pieczenia na średnim ogniu i posmaruj olejem za pomocą pędzla. Nakładaj ciasto chochelką na rozgrzaną blachę i smaż ok. 3 min z jednej i minutę z drugiej strony. Przekładaj placki na talerz i przykrywaj folią aluminiową, żeby były ciepłe. Podawaj z brzoskwiniami w cynamonie.(patrz: osobny przepis)

powrót

Podobne przepisy

Sułtański pudding ryżowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pierożki z jagodami i białą czekoladą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowy kisiel jabłkowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Granita Shikanji z cytrynowym crème fraîche
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.