Pieczone knedle z jabłkami i sosem kardamonowym

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pieczone knedle z jabłkami i sosem kardamonowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2/3 szklanki mielonych orzechów laskowych albo migdałów

½ szklanki cukru

3 łyżki masła

pokrojonego na kawałki

1 łyżka likieru orzechowego albo brandy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

4 jabłka macintosh

obrane i pozbawione gniazd nasiennych

1 arkusz ciasta francuskiego rozmrożonego

ale zimnego

1 jajko rozkłócone z 2 łyżkami wody

do posmarowania

cukier kryształ do posypania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C i lekko natłuść masłem żaroodporne naczynie do pieczenia.
Wymieszaj pulsacyjnie w malakserze mielone orzechy laskowe/migdały z cukrem. Dodaj masło, a następnie likier oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj na gładką pastę. Nafaszeruj nią jabłka. Pokrój ciasto francuskie na 4 długie pasy o szerokości około 2-3 cm. Poczynając od podstawy każdego z jabłek owijaj je wstążkami ciasta spiralnie, tak aby kolejny krąg nakładał się nieco na poprzedni. Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, oprósz cukrem i ułóż w przygotowanym naczyniu. Piecz 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 190oC i piecz jeszcze około 15 minut, aż ciasto mocno się zrumieni. Knedle podawaj na ciepło z sosem kardamonowym (przepis poniżej).

powrót

Podobne przepisy

Naleśniki z kremowym serkiem i jagodami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gratin z jagodami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Torciki w kształcie gruszek
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Biała czekolada (odc.13)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.