Mark  Bittman

Pernil


Przepis z programu Minimalista (odc.56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Pernil
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łopatka wieprzowa

1,8 kg do 3,2 kg (można zastąpić świeżą szynką)

4 lub więcej obranych ząbków czosnku

1 duża cebula pokrojona na ćwiartki

2 łyżki świeżego oregano lub 1 łyżka suszonego

1 łyżka zmielonego kminu

1 łyżeczka sproszkowanego chili ancho lub innego łagodnego rodzaju chili

1 łyżka soli

2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

oliwa

1 łyżka octu winnego lub jabłkowego

ósemki limonki do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 150°C. Naciąć skórę na mięsie ostrym nożem, robiąc kratkę. Zmiksować czosnek, cebulę, oregano, kmin, chili, sól i pieprz, dodając oliwę, aż powstanie pasta. Składniki można też utłuc w moździerzu i rozprowadzić oliwą. Dodać ocet i rozmieszać. Dokładnie wetrzeć przyprawy w mięso. Włożyć mięso do brytfanny na pieczeń, wlać na dno nieco wody. Piec przez kilka godzin (ok. 2 kilogramowa łopatka będzie gotowa po ok. 3 godzinach), przekręcając co godzinę i w razie potrzeby podlewając wodą, aż mięso będzie bardzo miękkie. Przed końcem pieczenia ułożyć łopatkę skórą do góry, żeby ładnie się przypiekła, ewentualnie zwiększając temperaturę. Odstawić na 10 – 15 minut przed pokrojeniem. Mięso powinno być tak miękkie, że praktycznie niemożliwe jest pokrojenie go na równe plasterki, lepiej podzielić na grube kawałki. Podawać z ósemkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Nadziewane, pieczone jabłka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Wieprzowina po andaluzyjsku
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.