Mark  Bittman

Pasta chilli


Przepis z programu Minimalista (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Pasta chilli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10-15 suszonych papryczek chili

najlepiej mieszanka ostrych i łagodnych

2 łyżki neutralnego oleju

np. z pestek winogron lub kukurydziany

sól

2 obrane ząbki czosnku (niekoniecznie)

 

 

Przygotowanie:


Włożyć chili do miski i zalać wrzącą wodą. Przykryć talerzem, żeby nie wypływały. Namaczać przez ok. 30 minut, aż zmiękną. Oczyścić każdą papryczkę z osobna: usunąć szypułkę, otworzyć papryczkę (najlepiej nad zlewem, by nasiąkły wodą). Usunąć nasiona. Można trochę ich zostawić, jeśli ktoś lubi ostrzejszą pastę. Zmiksować papryczki, oliwę, dużą szczyptę soli i czosnek (opcjonalnie). Miksować aż powstanie gładka pasta, od czasu do czasu dodając łyżkę wody, w której moczyły się papryczki. Używać od razu lub schłodzić. Przechowywać w lodówce do 2 dni. Tuż przed podaniem spróbować i doprawić.

powrót

Podobne przepisy

(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Bezglutenowe muesli
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Wrap z jajkiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Ciasto na naleśniki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Naleśniki z sosem z orzechów laskowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Quesadilla
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 46)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.