Mark  Bittman

Ośmiornica po galicyjsku


Przepis z programu Minimalista (odc.58)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Ośmiornica po galicyjsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Gotowanie ośmiornicy jest bardzo łatwe – po prostu gotuje ją się w wodzie. Można podawać ją od razu, można później grilować, smażyć na płycie (wtedy nazywa się „a la plancha”) lub podawać w sałatce. Zdarza się przesadzić z gotowaniem ośmiornicy, ale jest to mało prawdopodobne. Kiedy jest wystarczająco miękka, żeby żucie było przyjemne, jest gotowa. Jeśli będziemy gotować ją dłużej, zrobi się odrobinę bardziej miękka, a potem gumiasta (jeśli raz wam się to zdarzy, więcej nie popełnicie tego samego błędu). Kiedy będziecie już ekspertami w tej dziedzinie, możecie zachować płyn, w którym była gotowana do risotto. Można doprawić ośmiornicę dobrej jakości oliwą, pimento, czyli hiszpańską wędzoną papryką i gruboziarnistą solą. Podawać z gotowanymi ziemniakami.



© Mark Bittman



powrót

Podobne przepisy

Krewetki z mango
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Małże po marokańsku
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.