Jacques Pépin

(odc.24)ryż z zielonym groszkiem


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

(odc.24)ryż z zielonym groszkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy dobrej jakości

1 szklanka posiekanej cebuli

2 łyżeczki posiekanego czosnku

1 ½ szklanki ryżu arborio

około ½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

5 szklanek bulionu z kurczaka lub warzywnego

450 g zielonego groszku (lub 1 ¼ szklanki mrożonego lub 675 g szparagów

obranych i pokrojonych na 2,5 cm kawałki)

2 łyżki masła

½ szklanki świeżo tartego parmezanu

1 łyżka posiekanego szczypiorku

 

 

Przygotowanie:


Oliwę rozgrzać w rondlu o grubym dnie, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 2-3 minuty, aż lekko zmięknie. Dodać ryż, dobrze zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Wlać 3 szklanki bulionu, przykryć, zmniejszyć płomień, gotować przez 8 minut. Dokładnie zamieszać, aby ryż nie przywarł do dna.
Wlać 1 szklankę bulionu, zdjąć pokrywkę i gotować przez 6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać ½ szklanki bulionu, dalej gotować, co jakiś czas mieszając. Wlać pozostałe ½ bulionu, groszek lub kawałki szparagów. Gotować na małym ogniu, oskrobując co chwila dno drewnianą łopatką. W sumie danie powinno się gotować około 30 minut. Ryż ma być miękki, ale nie rozgotowany. Ostrożnie domieszać masło i parmezan. Rozlać na 4 ogrzane talerze, posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.