Michael  Smith

(odc.124) płonące kalmary


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.124)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

(odc.124) płonące kalmary
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju roślinnego

8 kalmarów

umytych

osuszonych i pokrojone w krążki grubości 0,5 cm

2 krople oleju sezamowego

kilka kropli ostrego sosu

kilka kropli sosu sojowego

sok z 1 limonki

1/4 szklanki posiekanej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać dużą żeliwną patelnię na dużym ogniu, wlać olej. Kiedy jest mocno rozgrzany, wrzucić kalmary i smażyć, aż ich krawędzie zaczną się wywijać – jakieś 2 minuty. Wyłączyć palnik. Dodać olej sezamowy, ostry sos, sos sojowy, sok z limonki i kolendrę – dobrze wymieszać. Natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Kraby z chili
Janella  Purcell
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
(odc.17)zapiekane krewetki
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.