Michael  Smith

(odc.124) płonące kalmary


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.124)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

(odc.124) płonące kalmary
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju roślinnego

8 kalmarów

umytych

osuszonych i pokrojone w krążki grubości 0,5 cm

2 krople oleju sezamowego

kilka kropli ostrego sosu

kilka kropli sosu sojowego

sok z 1 limonki

1/4 szklanki posiekanej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać dużą żeliwną patelnię na dużym ogniu, wlać olej. Kiedy jest mocno rozgrzany, wrzucić kalmary i smażyć, aż ich krawędzie zaczną się wywijać – jakieś 2 minuty. Wyłączyć palnik. Dodać olej sezamowy, ostry sos, sos sojowy, sok z limonki i kolendrę – dobrze wymieszać. Natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Małże gotowane w winie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Nasi lemak
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia malajska
Duszone omułki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone kalmary podane z sosem tatarskim
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.