Michael  Smith

(odc.124) płonące kalmary


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.124)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

(odc.124) płonące kalmary
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju roślinnego

8 kalmarów

umytych

osuszonych i pokrojone w krążki grubości 0,5 cm

2 krople oleju sezamowego

kilka kropli ostrego sosu

kilka kropli sosu sojowego

sok z 1 limonki

1/4 szklanki posiekanej kolendry

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać dużą żeliwną patelnię na dużym ogniu, wlać olej. Kiedy jest mocno rozgrzany, wrzucić kalmary i smażyć, aż ich krawędzie zaczną się wywijać – jakieś 2 minuty. Wyłączyć palnik. Dodać olej sezamowy, ostry sos, sos sojowy, sok z limonki i kolendrę – dobrze wymieszać. Natychmiast podawać.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Sałatka z okładniczkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Risotto z krewetkami i marchewnikiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflety krabowe
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.