Maryla Musidłowska

Makaron sześciojajeczny (wstążki) z żabnicą w sosie czosnkowo-cytrynowym z oliwą truflową


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 6447

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 filety z żabnicy

2 cytryny

łyżka pieprzu czosnkowego

sól morska

100 g orzechów laskowych

masło i oliwa do smażenia

400 g makaronu wstążki

świeży koperek

Na sos:

2 ząbki czosnku

8 łyżek oliwy truflowej

sok z cytryny

sól

pieprz

Przygotowanie:

Zrób panierkę do żabnicy – zetrzyj skórkę z cytryny, wymieszaj ją z pieprzem czosnkowym i solą morską. Filet z żabnicy pokrój na 2 cm kawałki i panieruj. W moździerzu utłucz grubo orzechy laskowe. Upraż je na suchej patelni z odrobiną soli. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i obsmaż na niej kawałki żabnicy. Włóż obsmażoną rybę do piekarnika nagrzanego do 60 stopni C na 15 minut. Nastaw wodę na makaron. Posól ją. W rondelku przygotuj sos do makaronu: wyciśnięty czosnek, oliwę truflową, sok z jednej cytryny, otartą skórkę, sól, pieprz - lekko podgrzej. Ugotuj makaron, odcedź go, wymieszaj go z sosem i żabnicą, posyp orzechami laskowymi. Posiekaj koperek i dodaj do makaronu.

powrót

Podobne przepisy

Tuńczyk romesco
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.