Annabel  Langbein

Kwiaty cukinii faszerowane kozim serem


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Kwiaty cukinii faszerowane kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

kilkanaście kwiatów cukinii razem z ogonkami

ciasto:

¾ szklanki mąki

2 łyżki oliwy

spora szczypta soli

świeżo mielony pieprz

1 szklanka letniej wody

skórka starta z cytryny

garść posiekanych listków natki pietruszki

1 białko



nadzienie:

180 g sera koziego lub fety

1 ½ łyżeczki posiekanego tymianku

skórka starta z cytryny



olej do smażenia

cząstki cytryny do podania



Przygotowanie:

Mąkę, oliwę i wodę wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać skórkę z cytryny i natkę. Wymieszać. Ciasto odstawić na 20 minut, dzięki czemu będzie delikatniejsze. Ser rozetrzeć widelcem na kremową masę. Dodać tymianek i skórkę z cytryny. Kwiaty napełniać nadzieniem zawijając ciasno płatki. Białko ubić na sztywno. Wmieszać do ciasta. Na głęboką patelnię wlać olej. Potrzebna jest 4-5 centymetrowa warstwa. Rozgrzać. Kwiaty zanurzać w cieście strzepując nadmiar i układać partiami na oleju. Smażyć z każdej strony 1-1 ½ minuty do zrumienienia. Podawać zaraz po usmażeniu z cząstkami cytryny.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

(odc.10)cykoria z patelni
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sałatka z serem czosnkowym
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Pomidory smażone z mozzarellą
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony camembert
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU odc.5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Makaron z orlicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.