Annabel  Langbein

Kwiaty cukinii faszerowane kozim serem


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Kwiaty cukinii faszerowane kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

kilkanaście kwiatów cukinii razem z ogonkami

ciasto:

¾ szklanki mąki

2 łyżki oliwy

spora szczypta soli

świeżo mielony pieprz

1 szklanka letniej wody

skórka starta z cytryny

garść posiekanych listków natki pietruszki

1 białko



nadzienie:

180 g sera koziego lub fety

1 ½ łyżeczki posiekanego tymianku

skórka starta z cytryny



olej do smażenia

cząstki cytryny do podania



Przygotowanie:

Mąkę, oliwę i wodę wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać skórkę z cytryny i natkę. Wymieszać. Ciasto odstawić na 20 minut, dzięki czemu będzie delikatniejsze. Ser rozetrzeć widelcem na kremową masę. Dodać tymianek i skórkę z cytryny. Kwiaty napełniać nadzieniem zawijając ciasno płatki. Białko ubić na sztywno. Wmieszać do ciasta. Na głęboką patelnię wlać olej. Potrzebna jest 4-5 centymetrowa warstwa. Rozgrzać. Kwiaty zanurzać w cieście strzepując nadmiar i układać partiami na oleju. Smażyć z każdej strony 1-1 ½ minuty do zrumienienia. Podawać zaraz po usmażeniu z cząstkami cytryny.



© Annabel Langbein

powrót

Podobne przepisy

Serduszka z mozarelii
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Neapol (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Curry z ciecierzycą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.