Tomasz Jakubiak

Kurczak faszerowany z sałatką z marchewki, mięty i kiszonych cytryn


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z kurczaka

odsłon: 28

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg kurczaka

50 dag kurzej wątróbki

2 jajka

bułka namoczona w mleku

masło

natka pietruszki

sól

pieprz

 

Sałatka:

8-10 marchewek baby

garść świeżej mięty

2 łyżki prażonych pestek dyni

2 łyżki prażonych pestek słonecznika

sól

pieprz

ząbek czosnku

oliwa

limonka

2 papryczki chili

cebula

3 kiszone cytryny

 

 

Przygotowanie:

Kurczaka wyluzuj.
Przygotuj farsz. Zmiksuj wątróbkę z bułką namoczoną w mleku.
W misce utrzyj masło z żółtkami. Następnie dodaj zmieloną wątróbkę, posiekaną natkę i ubite białka. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka dokładnie nafaszeruj i zaszyj lub zepnij wykałaczkami, żeby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
Kurczaka przełóż do brytfanki, dopraw solą, pieprzem, a wierzch posmaruj masłem i piecz w temperaturze 200 stopni C. przez około godzinę. Kurczaka podczas pieczenia podlewaj sosem.

Przygotuj sałatkę. Wyczyszczone marchewki podsmaż na oliwie. Następnie na patelni upraż pestki dyni i słonecznika, dodaj pokrojony ząbek czosnku i trochę oliwy. Dołóż uprzednio podsmażone marchewki i grubo pokrojone papryczki chili oraz cebulę.
Całość skrop limonką i olejem sezamowym. Na samym końcu dodaj miąższ z kiszonych cytryn. Posól i dołóż miętę. Wszystko wymieszaj. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.