Faszerowane roladki z kurczaka zapiekane w warzywnym sosie

Faszerowane roladki z kurczaka
Oceń przepis:
233 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 paczka sera feta
  • 1 paczka mrożonych liści szpinaku
  • sos warzywno-pomidorowy (z przepisu na lazanię)
  • 100 g żółtego sera
  • sól i pieprz
Pieczone ziemniaki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • suszony tymianek
  • 4 ząbki czosnku
  • słodka papryka w proszku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm. Skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub blaszce. Wstawić do piekarnika.

Szpinak rozmrozić i porządnie odcisnąć z wody. Następnie wymieszać z pokruszoną fetą. Filety z kurczaka  pokroić na kotleciki i rozbić tłuczkiem na płaskie płaty. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nałożyć szpinakowo-serowy farsz i zwinąć w roladki.

Sos warzywno-pomidorowy (z przepisu na lazanię) przelać do naczynia do zapiekania. W nim umieścić roladki (w taki sposób, aby zakończenie roladki było u dołu). Roladki posypać tartym serem. Naczynie wstawić do piekarnika z ziemniaczkami. Piec około 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA