Marieta  Marecka

Krewetki w kokosie z domowym sosem chili


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

odsłon: 855

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g świeżych krewetek, ew. mrożonych (24 szt., dość duże)

1 białko

kilka łyżek panko

kilka łyżek wiórek kokosowych

sól

olej do smażenia

mąka pszenna

duża szczypta mielonej, słodkiej papryki

 

sos chili:

2 tajskie papryczki chili

3 ząbki czosnku

mały kawałek imbiru

ok. 80 g cukru palmowego ew. trzcinowego

1 szklanka wody

80 ml octu ryżowego

sól

ok. 3 łyżki mąki ziemniaczanej

kilka kropli sosu rybnego

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od sosu. Papryczki, czosnek i starty imbir przekładamy do malaksera. Dodajemy cukier i miksujemy pulsacyjnie tak, by powstała niezbyt gładka pasta. Kawałki papryczki powinny być widoczne.
Przekładamy pastę do rondelka, dolewamy wodę, ocet i sos rybny. Gotujemy przez ok. 10 minut na niezbyt dużym ogniu.
W małym kubeczku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlewamy do sosu i mieszamy.
Gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsty rozprowadzamy go wodą, jeśli za rzadki dolewamy więcej wody z mąką.
Gorący przelewamy do słoiczków i zamykamy. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krewetki obieramy z pancerzyków, osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym.
Białko mieszamy z kilkoma kroplami zimnej wody, panko mieszamy z kokosem, papryką i solą.
Krewetki obtaczamy w mące, następnie w białku, a na koniec w panko z kokosem.
Rozgrzewamy olej i krótko smażymy w nim krewetki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i serwujemy z domowym sosem chili.

powrót

Podobne przepisy

Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Młoda ośmiornica z sałatką z mango
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Krewetki w soli i pieprzu
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.