Marieta  Marecka

Kremśnita


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 503

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

2 spore blaty ciasta francuskiego

 

Krem budyniowy:

500 ml mleka

250 ml śmietanki kremówki

6 żółtek

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

ok. 100 g masła

170 g drobnego cukru

2 łyżeczki pasty z wanilii

 

Krem śmietankowy:

500 ml śmietanki kremówki 36%

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka żelatyny

cukier puder do posypania

 

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie ogrzewamy do temperatury pokojowej. Wyściełamy nim blaszki do pieczenia i nakłuwamy. Wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Co jakiś czas przekłuwamy pęcherze, tak by ciasto po upieczeniu było płaskie. Powinno być dobrze wypieczone i ciemno złote.

Następnie studzimy je i przygotowujemy kremy. Do rondelka wlewamy 1,5 szklanki mleka, dodajemy cukier i pastę z wanilii. Jak się zagotuje, dolewamy kremówkę i podgrzewamy chwilę mieszając. Pozostałe pół szklanki mleka miksujemy z żółtkami i mąką pszenną i ziemniaczaną. Najlepiej za pomocą blendera, tak by pozbyć się wszystkich grudek. Można masę również przetrzeć przez sitko. Dolewamy masę jajeczną do gorącego mleka i podgrzewamy na małym gazie ciągle mieszając, aż się zagotuje i zacznie gęstnieć. Ściągamy krem, przykrywamy folią spożywcza tak, by folia dotykała powierzchni budyniu i studzimy całkowicie.

Następnie miękkie masło przekładamy do misy miksera i zaczynamy ucierać na małych obrotach. Stopniowo dodajemy zimny budyń najlepiej w trzech turach. Gotowy, aksamitny krem przekładamy na jeden z upieczonych blatów i równo go rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kolejnego kremu.

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Przekładamy ją do małego rondelka z 3 łyżkami wody i podgrzewamy ciągle mieszając aż żelatyna się rozpuści. Nie możemy płynu zagotować! Żelatynę chłodzimy całkowicie. Do miski miksera wlewamy 500 ml schłodzonej przez 24 h śmietanki i ubijamy na sztywno w trakcie dosypując cukier puder. Na koniec do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki ubitej śmietanki, mieszamy dokładnie i wlewamy po trochu do reszty ubitej śmietanki i krótko miksujemy.

Śmietanowy krem rozsmarowujemy na warstwie budyniowej. Upieczony drugi blat, kroimy na 12-14 równych prostokątów i układamy je na wierzchu masy śmietanowej. Wstawiamy całość do lodówki na min. 2 h, następnie posypujemy cukrem pudrem i serwujemy.






powrót

Podobne przepisy

Tarta z jarmużem, oliwkami i fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Tarty
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sernik czekoladowy
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.