Lucinda Scala  Quinn

Kotlety z kurczaka po mediolańsku


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 35)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kotlety z kurczaka po mediolańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ kg filetów z kurczaka

bez kości

4 duże jaja

ubite

bochenek wczorajszego chleba

bez skórki

rozdrobniony w robocie kuchennym (ok 1½ szklanki)

1 łyżeczka soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

4 łyżki masła

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 cytryny

pokrojone na cząstki

 

 

Przygotowanie:


Filety przekroić na płaty, nie docinając do końca, rozłożyć „jak książkę”. Włożyć do dużej płaskiej brytfanki, zalać ubitymi jajami. Przykryć. Odstawić do lodówki co najmniej na godzinę (do 12 godzin). Od czasu do czasu przemieszać. Rozdrobniony chleb wysypać na duży płaski talerz, posypać solą i pieprzem, wymieszać. Płaty kurczaka pojedynczo panierować w chlebie i odkładać. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, rozpuścić 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy pilnując, żeby masło się nie przypaliło. Smażyć kotlety porcjami. Położyć opanierowane mięso na patelni, niezbyt ciasno, smażyć na złoty kolor 3-5 minut. Usmażone przełożyć na blaszkę i wstawić do ciepłego piekarnika, żeby nie ostygły w czasie smażenia kolejnej porcji. Podawać kotlety z cząstkami cytryny. Można posypać solą i pieprzem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.