Kerabu (sałatka z kiełków fasoli)

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia malajska

Kerabu (sałatka z kiełków fasoli)
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 filiżanka startego świeżego kokosa albo namoczonych wiórków kokosowych

1 filiżanka kiełków fasoli

1 filiżanka cienko pokrojonego ogórka

1 filiżanka pokrojonych fasolki szparagowej oraz groszku cukrowego

1 filiżanka poszatkowanej kapusty pekińskiej

1 filiżanka pokrojonej w słupki marchewki

2 łyżki suszonych krewetek

4 posiekane dymki

garść posiekanej wietnamskiej mięty

6 posiekanych papryczek chili

2 łyżki soku z limetki

1 łyżeczka sosu rybnego

1 łyżeczka słodzika (opcjonalnie)



Przygotowanie:

Kokos prażyć na suchej, gorącej patelni, aż będzie rumiany i pachnący. Rozdrobnić w moździerzu albo blenderze. W przypadku wiórków kokosowych, gotować je wcześniej na parze przez 30 minut.

Krewetki opłukać, osuszyć, a potem rozdrobnić.

W dużej misce wymieszać kokos, warzywa, krewetki, dymkę, miętę i chili. Skropić sokiem z limetki i sosem rybnym. Ewentualnie doprawić słodzikiem i wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Lawendowa sałatka z kiwi
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z czarnych alg
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia japońska, Kuchnia koszerna
Sałatka z owoców tropikalnych
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.