Marieta  Marecka

Hummus z łososiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Hummus z łososiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 puszka ciecierzycy

2 ząbki czosnku

2 plastry wędzonego łososia

mielona papryka chili

1 łyżka sezamu

sok z ½ cytryny

sól,

pieprz

oliwa z oliwek

2 łyżki naci pietruszki

 

Przygotowanie:

Sezam prażymy na suchej patelni, aż zacznie pachnieć – odstawiamy do przestudzenia. Ciecierzycę odsączamy i wrzucamy do malaksera, dodajemy pokrojoną drobno papryczkę, czosnek, sezam, sok z cytryny, łososia, 3 łyżki oliwy, nać pietruszki i miksujemy. Jeśli będzie zbyt suche, dolewamy stopniowo oliwę. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Podajemy jako zimną przekąskę w formie dipa do świeżych warzyw np. marchwi, selera naciowego, papryki ,ew. z kawałkami chleba pita lub jako pastę do kanapek.

powrót

Podobne przepisy

Karczochy z parmezanem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Feta grillowana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Gruszki pod oscypkiem z żurawiną
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia polska
Placki makaronowe
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Sushi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kapusta czerwona z żurawinami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.