Tomasz Jakubiak

Filety z dorsza w serowej panierce z frytkami ze słodkich ziemniaków


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 1850

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 filety z dorsza

ręcznik papierowy

 

Ciasto:

sól

pieprz

szkl. maślanki

łyżeczka sody oczyszczonej

jajko

2 łyżki startego parmezanu

2 łyżki octu

szkl. mąki

3 szkl. oleju

 

Frytki:

2 bataty

2 szkl. zimnej wody

2 szczypty soli

 

Sos:

szkl. jogurtu

ząbek czosnku

kilka listków kolendry

0,5 łyżeczki sosu worcestershire

0,5 łyżeczki octu jabłkowego

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Do miski wrzuć mąkę, sodę, maślankę i jajko. Dodaj sól, pieprz, ocet i parmezan. Wszystkie składniki wymieszaj tak, żeby nie było grudek. Następnie do ciasta wrzuć kawałki dorsza.
W garnku rozgrzej olej i wrzucaj na niego rybę w cieście. Smaż na rumiany kolor. Następnie wyciągnij dorsza z garnka i wyłóż na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się namiaru tłuszczu.
Przygotuj frytki. Do miski wlej wodę i dopraw solą. Bataty pokrój w plastry, wrzuć na 5 minut do wody, a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Frytki smaż na głębokim oleju, a po wyjęciu przełóż na ręcznik papierowy. Przełóż do miseczki i skrop sosem worcestershire.
Pora na sos. Do miseczki wlej jogurt, dodaj posiekaną kolendrę, starty czosnek, ocet jabłkowy, sos worcester i sól. Sos dokładnie wymieszaj i serwuj do ryby. Smacznego!


powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.