Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6-8 cukinii

1 filiżanka ugotowanego brązowego ryżu

1 filiżanka ugotowanej czerwonej soczewicy

pół filiżanki orzeszków piniowych

pół filiżanki rodzynek

1 łyżeczka sumaku

1 łyżeczka soli

1 łyżka świeżego albo 1 łyżeczka suszonego tymianku

pół filiżanki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka skórki z cytryny

500 ml bulionu jarzynowego

1 filiżanka posiekanych pomidorów

1 łyżeczka szafranu

1 cytryna

Przygotowanie:

Ściąć ogonki cukinii, a następnie wydrążyć miąższ.
Wymieszać ryż, soczewicę, orzeszki, rodzynki, sumak, sól, tymianek, natkę pietruszki i skórkę z cytryny. Dodać wydrążony miąższ cukinii.
Małą łyżką albo palcami nadziać cukinie przygotowanym farszem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać bulionem, pomidorami i wsypać szafran.
Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Podawać z cząstkami cytryny i natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Naleśniki z sosem z orzechów laskowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
(odc.020) marynowana czerwona cebula
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Chutney z kolendry
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Duszona cebula
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.