Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6-8 cukinii

1 filiżanka ugotowanego brązowego ryżu

1 filiżanka ugotowanej czerwonej soczewicy

pół filiżanki orzeszków piniowych

pół filiżanki rodzynek

1 łyżeczka sumaku

1 łyżeczka soli

1 łyżka świeżego albo 1 łyżeczka suszonego tymianku

pół filiżanki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka skórki z cytryny

500 ml bulionu jarzynowego

1 filiżanka posiekanych pomidorów

1 łyżeczka szafranu

1 cytryna

Przygotowanie:

Ściąć ogonki cukinii, a następnie wydrążyć miąższ.
Wymieszać ryż, soczewicę, orzeszki, rodzynki, sumak, sól, tymianek, natkę pietruszki i skórkę z cytryny. Dodać wydrążony miąższ cukinii.
Małą łyżką albo palcami nadziać cukinie przygotowanym farszem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać bulionem, pomidorami i wsypać szafran.
Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Podawać z cząstkami cytryny i natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Podstawowa tempura
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Fondue neuchatel
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Aromatyczne bengalskie tofu z brokułami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, kuchnia bangladeska
Nadzienie grzybowo-orzechowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Masła smakowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.