Beigette de veau

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Beigette de veau
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

280 g cebulek perłowych

1,8 kg cielęciny w drobnych kawałkach

2 l bulionu drobiowego

bouquet garni

marchewka

cebula z dwoma goździkami

sól i pieprz

5 łyżek masła

330 g pieczarek

3 łyżki mąki

125 ml crème fraîche lub gęstej kwaśnej śmietany

kilka garstek posiekanej natki pietruszki do przybrania





Przygotować:

Zagotować wodę w dużym garnku. Posolić i zblanszować cebulki przez minutę. Wyjąć je i odłożyć. W tym samym garnku zblanszować mięso przez 4 minuty. Odlać i spłukać zimną wodą.

Wlać do garnka miarkę bulionu, wrzucić mięso. Gdyby bulion nie zakrył mięsa, dolać wody. Wrzucić bouquet garni, marchewkę i cebulę z wbitymi dwoma goździkami. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu, bez pokrywki, przez 1 – 1,5 godziny. Obrać zblanszowane cebulki. Roztopić 2 łyżki masła i usmażyć cebulki z pieczarkami, aż się zrumienią, przez ok. 5 minut. Zalać pozostałą miarką bulionu i dusić do miękkości, do odparowania całego płynu, przez ok. 10 minut. Odstawić. Kiedy mięso zmięknie, lecz jeszcze się nie rozpada, zdjąć z gazu. Wyjąć marchewkę, cebulę i bouquet garni. Przecedzić płyn do rondla. Powinno go być ok. pół litra; jeśli jest więcej, należy go wygotować do właściwej ilości. Odstawić mięso do pieczarek i cebulek, trzymać w cieple. Roztopić resztę masła w rondlu. Rozmieszać z mąką i smażyć przez minutę. Zalać wrzącym płynem i zostawić na wolnym ogniu do zgęstnienia, na ok. 10 minut, szumując. Dodać śmietany, posolić, popieprzyć i zalać nim mięso. Lekko podgrzać, wyłożyć na półmisek i posypać natką pietruszki.





UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety schabowe z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pieczona szynka w śliwkach kalifornijskich
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieprzowina duszona w sosie z octu winnego
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kugiel z wędzonym kurczakiem i sałatką z pikli
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wołowina z woka na ostro
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.