Antony Worrall Thompson

36.kurczak po wietnamsku z sałatką z kapusty


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

36.kurczak po wietnamsku z sałatką z kapusty
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Kurczak

4 łyżki brązowego cukru

woda

2 ząbki czosnku

1 czerwona papryczka chilli

400 ml wody

4 udka z kurczaka bez skóry i kości

2 łyżki sosu rybnego

1 mały pęczek kolendry



Sałatka z kapusty (kolesław)

100 g czerwonej kapusty

100 g białej kapusty

50 ml octu ryżowego

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru

2 łyżeczki oleju sezamowego



Kurczak

Umieścić cukier i odrobinę wody w rondlu, postawić na małym ogniu i podgrzewać aż cukier się stopi i powstanie karmel. Pokroić kurczaka na małe kawałki, wrzucić do karmelu i dolać wodę. Czosnek obrać i zgnieść, dorzucić do kurczaka. Papryczkę chilli przekroić na pół (ew. oczyścić z nasion, jeśli danie ma być łagodniejsze w smaku) i dodać do kurczaka. Wlać sos rybny, doprowadzić płyn do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować 5 – 7 minut.



Sałatka kolesław

Kapustę cienko pokroić i wrzucić do miski. Imbir obrać, drobno posiekać i dorzucić do kapusty. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać.

Nałożyć kurczaka i sałatkę do miseczek, udekorować kurczaka listkami kolendry i podawać.



© BOBBY CHIN

powrót

skomentuj przepis

#joy

12.05.2012 12:14


CYTUJ

Mistrzostwo!!! bardzo dlugo szukalem takiego przepisu!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.