
36.kurczak po wietnamsku z sałatką z kapusty
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kurczak
4 łyżki brązowego cukru
woda
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chilli
400 ml wody
4 udka z kurczaka bez skóry i kości
2 łyżki sosu rybnego
1 mały pęczek kolendry
Sałatka z kapusty (kolesław)
100 g czerwonej kapusty
100 g białej kapusty
50 ml octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
2 łyżeczki oleju sezamowego
Kurczak
Umieścić cukier i odrobinę wody w rondlu, postawić na małym ogniu i podgrzewać aż cukier się stopi i powstanie karmel. Pokroić kurczaka na małe kawałki, wrzucić do karmelu i dolać wodę. Czosnek obrać i zgnieść, dorzucić do kurczaka. Papryczkę chilli przekroić na pół (ew. oczyścić z nasion, jeśli danie ma być łagodniejsze w smaku) i dodać do kurczaka. Wlać sos rybny, doprowadzić płyn do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować 5 – 7 minut.
Sałatka kolesław
Kapustę cienko pokroić i wrzucić do miski. Imbir obrać, drobno posiekać i dorzucić do kapusty. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
Nałożyć kurczaka i sałatkę do miseczek, udekorować kurczaka listkami kolendry i podawać.
© BOBBY CHIN
4 łyżki brązowego cukru
woda
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chilli
400 ml wody
4 udka z kurczaka bez skóry i kości
2 łyżki sosu rybnego
1 mały pęczek kolendry
Sałatka z kapusty (kolesław)
100 g czerwonej kapusty
100 g białej kapusty
50 ml octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
2 łyżeczki oleju sezamowego
Kurczak
Umieścić cukier i odrobinę wody w rondlu, postawić na małym ogniu i podgrzewać aż cukier się stopi i powstanie karmel. Pokroić kurczaka na małe kawałki, wrzucić do karmelu i dolać wodę. Czosnek obrać i zgnieść, dorzucić do kurczaka. Papryczkę chilli przekroić na pół (ew. oczyścić z nasion, jeśli danie ma być łagodniejsze w smaku) i dodać do kurczaka. Wlać sos rybny, doprowadzić płyn do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować 5 – 7 minut.
Sałatka kolesław
Kapustę cienko pokroić i wrzucić do miski. Imbir obrać, drobno posiekać i dorzucić do kapusty. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
Nałożyć kurczaka i sałatkę do miseczek, udekorować kurczaka listkami kolendry i podawać.
© BOBBY CHIN
Podobne przepisy

Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne


Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z kurczaka
skomentuj przepis
#joy
12.05.2012 12:14
Mistrzostwo!!! bardzo dlugo szukalem takiego przepisu!