Potrawka z krewetek królewskich z czosnkowymi grzankami

Potrawka z krewetek królewskich z czosnkowymi grzankami
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.20)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
6

Przepis

Potrawka z królewskich krewetek
¼ szklanki (60 ml) masła
2 duże, pokrojone w cienkie półplasterki cebule
16 przepołowionych, młodych ziemniaków
1 szklanka (250 ml) przepołowionych, koktajlowych pomidorków
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli
1 łyżka stołowa (15 ml) gruboziarnistej soli
¼ łyżeczka (1 ml) szafranu
wywar z kukurydzy
1 kg obranych, pozbawionych żyłek i rozkrojonych wzdłuż krewetek królewskich
1 szklanka (250 ml) ziaren kukurydzy
½ szklanki (125 ml) liści bazylii
12 grzanek czosnkowych

Przygotowanie
W dużym garnku roztopić masło i smażyć cebulę 5 minut, aż będzie miękka. Dodać ziemniaki, łyżeczkę soli i szafran. Smażyć 1 minutę. Zwiększyć ogień i wlać wywar z kukurydzy. Doprowadzić do wrzenia, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Dodać krewetki, ziarna kukurydzy, pomidorki, przykryć i gotować 5 minut. Doprawić łyżką stołową soli. Każdą porcję przybrać bazylią i 2 czosnkowymi grzankami.


Wywar kukurydzy
8 kolb kukurydzy
6 szklanek (1,5 l) wody
1 łyżeczka (5 ml) gruboziarnistej soli

Przygotowanie
Skroić ziarna z 2 kolb, odłożyć. Zetrzeć na tarce ziarno z pozostałych kolb, zachowując sok. Gołe kolby pokroić na 5 cm kawałki. Do rondla wlać wodę i sok z kukurydzy, wrzucić kolby i sól. Doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut. Przecedzić.


Grzanki czosnkowe
12 kromek bułki paryskiej
2 ząbki czosnku
¼ szklanki (60 ml) miękkiego masła

Przygotowanie
Upiec kromki bułki, a następnie z jednej strony natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku i posmarować masłem.


@ Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE