Wątroba drętwy wg Daniela Massé

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 wątroby drętwy

  • 250 ml białego wina
  • 750 ml wody
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • włoszczyzna
  • 12 g soli gruboziarnistej, 5 g pieprzu ziarnistego
  • 1 por
  • 1 łodyga selera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łodyga natki pietruszki
  • ok 5 wąsów szczypiorku

Kalkulator wag i miar

Przepis

Usmażyć na oliwie pokrojoną cebulę, selera, pora. Dusić przez pięć minut na małym ogniu i dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie wlać białe wino i wodę. Gotować 15 minut z solą i pieprzem ziarnistym.
Wrzucić do bulionu wątroby drętwy i przez 10 minut gotować w jednej temperaturze. Potem zdjąć z ognia i ostudzić.
Przed podaniem wątrobę pokroić, delikatnie skropić oliwą i kilkoma kroplami octu winnego, następnie posypać natką i szczypiorkiem. Można też dodać kilka kropli cytryny.
Danie najlepiej smakuje z letnimi ziemniakami z wyspy Ré gotowanymi w mundurkach.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE