Smażone kalmary

Smażone kalmary
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
David w Europie (odc. 4)
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

  • 800 g mrożonych baby kalmarów (w całości lub oczyszczonych)
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • ½ sok z cytryny
  • 2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • garść świeżej rukoli

Kalkulator wag i miar

Przepis

Kalmary (korpusy i głowy oczyszczone) odmrozić i dokładnie opłukać, wysuszyć. Podsmażyć na gorącej patelni przez kilka minut, aż się zrumienią. W między czasie przygotować sos – połączyć wszystkie składniki i wymieszać. Kalmary podawać z sosem. Obok serwować sałatkę z rukoli polanej oliwą doprawioną solą i pieprzem. 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE