Kurczak w curry

Kurczak w curry
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Kurczaki opłukać wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na kawałki i włożyć do dużej miski (grzbiet, szyjki, końcówki skrzydełek odłożyć na rosół lub wywar). Wycisnąć sok z limonki do mięsa, dodać startą skórkę, dobrze wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać na dużym ogniu ¼ szklanki oleju i 1 łyżkę masła. Osuszyć mięso i ostrożnie ułożyć połowę mięsa na patelni. Smażyć 3-4 minuty po jednej stronie, potrząsając patelnią. Odwrócić, smażyć kolejne 3 minuty na złoty kolor. Wyjąć, odstawić. Zlać tłuszcz, wytrzeć patelnię, wlać pozostałe ćwierć szklanki oleju i 1 łyżkę masła, usmażyć resztę mięsa. Zlać tłuszcz, pozostawiając 2 łyżki, zmniejszy ogień na średni, wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć 1 minutę, mieszając. Uważać, by nie przypalił się czosnek. Dodać curry, smażyć 1 minutę, mieszając aż do dna. Dodać pomidory, papryczkę scotch bonnet (całą i plasterki), sól i pieprz. Mieszać dokładnie, aż do dna. Dodać wodę i znów dobrze wymieszać. Włożyć kurczaka. Zagotować, zmniejszyć ogień. Przykryć, dusić 45 minut do miękkości.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE