Jeżyny z jabłkami pod kruszonką

Jeżyny z jabłkami pod kruszonką
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
2

Przepis


Składniki:
2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę
330 g jeżyn
2 łyżki drobnego cukru
1 laska wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
125 g mąki pszennej
100 g miękkiego jasnego cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki płatków owsianych
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
lody waniliowe do podania

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200oC/180oC z termoobiegiem. Wymieszaj w misce jabłka, jeżyny, drobny cukier, nasionka z laski wanilii, otartą skórkę z cytryny i 1 łyżkę mąki. W drugiej misce dokładnie wymieszaj brązowy cukier, proszek do pieczenia, płatki i pozostałą mąkę. Dodaj masło i wyrabiaj palcami, aż mieszanka zacznie przypominać konsystencją tartą bułkę. Nie przejmuj się większymi grudkami.
Rozłóż owoce do 2 żaroodpornych naczyń i posyp kruszonką. Piecz 20-25 minut, aż wierzch będzie rumiany, a spod kruszonki wypłyną spienione soki. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE