Jabłkowe chrupki z syropem klonowym

Jabłkowe chrupki z syropem klonowym
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 105°C i wyłóż pergaminem dwie duże blachy do pieczenia.
Utrzyj 3 łyżki cukru pudru z 3 łyżkami syropu klonowego i odstaw na bok. Przesiej pozostałe 3 łyżki cukru pudru bezpośrednio na wyłożone pergaminem blachy do pieczenia. Przy pomocy szatkownicy albo ręcznie pokrój jabłka na cienkie plastry. Rozłóż je pojedynczą warstwą w każdej blasze i posmaruj pędzlem, namoczonym w przygotowanej mieszaninie cukru i syropu klonowego. Zapiekaj plastry jabłka około 2 godzin (obracając blachy parę razy w trakcie ogrzewania) lub do chwili, aż przybiorą jasnozłote zabarwienie i zrobią się kruche. Posmaruj jabłka pozostałymi 3 łyżki syropu za pomocą pędzla i posyp posiekanymi pekanami oraz cynamonem. Piecz jeszcze 20 minut i natychmiast przełóż jabłkowe “chipsy” na metalową kratkę, żeby ostygły.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE