Jabłka pod kruszonką z kandyzowanym boczkiem

Jabłka pod kruszonką z kandyzowanym boczkiem
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6

Przepis

Boczek:
6 grubych plastrów boczku
cukier do posypania
szczypta wędzonego cayenne

Jabłka:
6 jabłek mekintosz
¼ szklanki likieru klonowego
lub ¼ szklanki syropu klonowego
½ laski wanilii
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli morskiej

Kruszonka:
1 szklanka płatków owsianych
½ szklanki orzechów włoskich
1 szklanka mąki
½ szklanki cukru brązowego
80 g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę

Boczek:
Rozgrzać piekarnik do 205°C. Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Plastry boczku ułożyć na drucianym ruszcie i równomiernie posypać cukrem. Cukier uklepać i posypać wędzonym cayenne. Przenieść na blachę. Piec około 12 minut, lub aż cukier się skarmelizuje. Często sprawdzać. Upieczony boczek przenieść ostrożnie szczypcami na druciany ruszt, by wystygł i stwardniał.

Jabłka:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Umieścić w żaroodpornym naczyniu. Wymieszać z likierem, miąższem z wanilii, gałką muszkatołową i solą.

Kruszonka:
Obniżyć temperaturę piekarnika do 190°C. W dużej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, rozdrobnione orzechy i cukier brązowy. Przy pomocy siekaczki do ciasta szybko połączyć z zimnym masłem.
Kruszonkę równomiernie rozłożyć na jabłkach i piec 40 minut, lub aż zrumieni się kruszonka, a sos zacznie bulgotać.

Kawałki ciasta z ułożonymi na nich plastrami boczku podawać z kieliszkiem likieru cynamonowego.

© Nadia G.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE