Gicz jagnięca z fasolą

Gicz jagnięca z fasolą
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Adam Borowicz

Seria kulinarna:
Co je Borowicz na Śląsku? (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 3 golonki jagnięce z kością
  • 300 g białej fasoli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 1 czerwone chili
  • 1 liść laurowy
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 dojrzałe pomidory
  • pęczek pietruszki
  • sól
  • pieprz mielony

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Golonki posolić i popieprzyć, odstawić na noc do lodówki. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć, aż się zarumienią. Przełożyć na talerz i odstawić.

Cebulę, marchew, koper włoski, czosnek i pomidory pokroić w grubą kostkę,

wrzucić na patelnię po golonkach, dodać przecier pomidorowy, namoczoną przez noc i odcedzoną fasolę, drobno posiekane chili, tymianek i liść laurowy. Przesmażyć wszystkie składniki, dolać 250 ml wina, dodać sól, pieprz do smaku i gotować jeszcze przez około pięć minut. Dodać litr bulionu, wymieszać wszystkie składniki i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Ułożyć obsmażone giczki kością do góry i piec w piekarniku przez pierwsze dwie godziny w temperaturze 160 stopni C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut do zarumienienia giczki.

Wyłożyć fasolę z warzywami na spód talerza, na górze ułożyć gicz i posypać posiekaną pietruszką.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA