Galaktoboureko

Galaktoboureko
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przepis


Syrop:
600 ml wody
750 g cukru
wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 cytryny

Krem:
6 małych jajek
250 g cukru
250 g drobnej semoliny
1 l mleka pełnotłustego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki masła

400 g ciasta filo (może być gotowe)
250 g masła, roztopionego

Przygotowanie syropu:
Doprowadzić do wrzenia wodę z cukrem oraz sokiem i skórką z cytryny. Mieszać drewnianą kopystką, aż cukier się rozpuści. Gotować 15 minut na małym ogniu. Odstawić do ostygnięcia.

Krem:
Utrzeć jajka z cukrem, aż powstanie gęsta masa. Domieszać sok z cytryny, semolinę i mleko. Gotować powoli, bez przerwy mieszając, w garnku o grubym dnie. Kiedy masa zgęstnieje, zestawić z ognia i dodać 2 łyżki masła.

Oliwą posmarować średniej wielkości prostokątną blachę do pieczenia. Układać po kolei placki ciasta filo, smarując je roztopionym masłem. Dopilnować, aby ciasto przykryło krawędzie blachy.

Wlać krem, przykryć ciastem i posmarować masłem drugą połowę ciasta filo.
Na górnej warstwie ciasta zaznaczyć czubkiem noża kwadraty o boku 5 cm. Skropić wodą i piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Kiedy krem wystygnie, zalać syropem i pokroić.

*Można także, stosując tę samą metodę, przygotować pojedyncze paczuszki z ciasta filo. Posmarować masłem kilka warstw ciasta i zawinąć wokół porcji kremu, aby powstały małe roladki. Upiec i zalać syropem.

© Maeve O\'Meara i Joanna Savill


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE