Czekoladowo-orzechowy pudding Moyi

Czekoladowo-orzechowy pudding Moyi
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis

Ciasto:
1 miarka mąki ze środkiem spulchniającym
2 łyżki stołowe kakao
¾ miarki trzcinowego cukru nierafinowanego
½ miarki mleka
1 łyżka stołowa roztopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
szczypta soli
½ miarki posiekanych orzechów makadamia

Polewa:
¾ miarki brązowego cukru
¼ miarki kakao
1¾ miarki gorącej wody

lody waniliowe (do podania)

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do dużej miski przesiej mąkę, sól i kakao. Dodaj cukier, wymieszaj. Wlej mleko, masło i ekstrakt wanilii. Wymieszaj drewnianą łyżką na gładką masę. Dorzuć orzechy, wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Kakao wymieszaj z brązowym cukrem. Posyp tym ciasto. Ostrożnie wlej wodę wokół brzegów naczynia. Piecz przez 45 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. Nakładaj do salaterek, podawaj z lodami.

Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE