Czekoladowe krążki z solą morską

Czekoladowe krążki z solą morską
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis

Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
1 garść grubo posiekanych pistacji
2 garści płatków migdałowych
1 duża szczypta cukru
sól morska w płatkach
płatki róży w cukrze (może być też skórka pomarańczowa w cukrze)

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. łamiemy czekoladę i roztapiamy na parze. Najlepiej w ogóle nie mieszamy. Kiedy czekolada stopnieje w połowie, wyłączamy gaz, zanurzamy nieroztopione kawałki głębiej i czekamy, aż pozostałe ciepło stopi resztę czekolady. Płatki migdałowe wykładamy na blachę i prażymy w piekarniku 2 minuty. Posypujemy cukrem i prażymy jeszcze 1 minutę. Roztopioną czekoladę nakładamy na blachę wyłożoną papierem. Powinny powstać płaskie krążki. Gdy czekolada jest jeszcze ciepła, posypujemy krążki płatkami migdałowymi i pistacjami. Doprawiamy solą i dekorujemy płatkami róży. Blachę z krążkami wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Delikatnie odrywamy krążki od papieru i podajemy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE