Crème brulée, cynamonowe filo i cukrowe ozdoby

Crème brulée, cynamonowe filo i cukrowe ozdoby
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


Składniki kremu:
6 żółtek
2 całe jaja
480 ml tłustej śmietany
480 ml pełnotłustego mleka
225 g cukru
1 laska wanilii albo 2 łyżeczki ekstraktu wanilii

Składniki ciasta filo:
3 płaty ciasta filo
115 g roztopionego masła
75 g cukru cynamonowego (75 g cukru wymieszanego z 2 łyżkami mielonego cynamonu)

Składniki cukrowych ozdób:
115 g cukru
2 łyżki wody

Przygotowanie kremu:
W misce dokładnie wymieszaj żółtka, jaja i cukier. Dodaj wanilię i mleko, wymieszaj dokładnie, dolej śmietanę. Przelej do foremki 15x30 cm, przykryj folią i włóż do większej formy. Wstaw do piekarnika. Do większej formy wlej gorącą wodę do połowy wysokości. Piecz w 175°C przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyjmij ostrożnie formę z wody i potrząśnij. Jeśli crème brulée przypomina galaretkę, jest gotowe. Jeżeli pozostał płynny, wstaw go na kolejne 15-20 minut.
Po wyjęciu włóż do lodówki na co najmniej 4 godziny albo całą noc.

Przygotowanie ciasta filo:
Rozłóż płat ciasta filo, przy pomocy pędzelka delikatnie posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem cynamonowym. Powtórz czynności z kolejnymi płatami ciasta, rozetnij je na równe trójkąty, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem. Przykryj arkuszem pergaminu i dociśnij drugą blachą.
Piecz przez 10-12 minut w 175°C.

Przygotowanie cukrowych ozdób:
Doprowadź wodę z cukrem do wrzenia. Gotuj, aż syrop będzie złocistobrązowy. Wtedy pozostaw, aby stygł przez 4-5 minut. Zanurz widelec w syropie, poruszaj nim nad arkuszem pergaminu, żeby powstały cienkie nitki. Gdy spadną na pergamin, dłońmi ukształtuj z nich dowolną formę.

Podanie:
Połóż na talerzu trójkąt z ciasta filo. Metalowym krążkiem wytnij kawałek crème brulée, ostrożnie wyjmij z foremki i ułóż na cieście. Przykryj drugim trójkątem z ciasta. Na wierzchu ułóż cukrową ozdobę.

© 2012 J. Geoffrey Johnson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE