Owoce sezonowe w syropie z agawy podane z fondue kakaowym

Owoce sezonowe w syropie z agawy podane z fondue kakaowym
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.60

Przygotował:

Ewa Chodakowska

Seria kulinarna:
Be Active. Ewa Chodakowska (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Dania dietetyczne
Ilość osób:
2
Kaloryczność:
557 kcal.

Składniki:

  • 25 g brzoskwiń
  • 25 g nektarynek
  • 25 gruszek
  • 25 g jabłek
  • 25 jeżyn
  • 25 g śliwek
  • 25 g winogron
  • 25 g truskawek
  • 8 ml syropu z agawy
  • 1 g cynamonu
  • 1 g kardamonu
  • 2,5 g korzenia imbiru
  • 40 g ziaren kakaowca
  • 25 g czekolady gorzkiej 70%
  • 2,5 g oleju kokosowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Duże owoce pokrój na kształt grubych frytek (możesz skropić je cytryną, by nie straciły koloru), pozostałe wypestkuj, lub przekrój jedynie na pół. Wrzuć do miski, polej syropem z agawy, dodaj przyprawy i wymieszaj dokładnie, ale delikatnie – najlepiej ręką. Do kielicha blendera wrzuć nasiona kakaowca, olej kokosowy i zmiksuj na w miarę gładką masę. Na rozgrzanej patelnie upraż delikatnie zmiksowane nasiona, po czym zdejmij patelnię z ognia, dodaj czekoladę i mieszaj bardzo dokładnie.
Owoce serwuj z sosem kakaowym podanym w miseczce, tak by można było je w nim maczać.

Ziarno kakaowca to bardzo wartościowy produkt, bez żadnych dodatków, przede wszystkim bez dodatku cukru, dlatego warto poszukać go w internecie lub sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli nie masz do niego dostępu wybierz wysokoprocentową czekoladę i rozpuść ją najlepiej w kąpieli wodnej.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE