Chleb na piwie

Chleb na piwie
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
550 g mąki pszennej razowej
200 g zwykłej mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
300 ml ciemnego piwa
220 ml maślanki
mąka razowa do posypania, oliwa do posmarowania formy

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230°C. Wsypujemy do miski obie mąki, sól, sodę i cukier, mieszamy. Wlewamy maślankę i piwo, mieszamy wszystko razem, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Posypujemy blat mąką. Wkładamy ciasto, uklepujemy i formujemy w walec. Smarujemy oliwą foremkę keksówkę, wkładamy do niej ciasto, lekko uklepujemy mokrymi dłońmi i odstawiamy na 10 minut. Wstawiamy chleb do piekarnika i pieczemy 10 minut, potem obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 25 minut, aż wierzch się zezłoci. Wyjmujemy z piekarnika, 5 minut studzimy w foremce, potem wykładamy chleb na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE