Chili

Chili
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen 2 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
5

Przepis

Składniki:
6 plastrów wędzonego boczku
4 zmiażdżone ząbki czosnku
2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
1 papryka poblano, pokrojona w kostkę
1 posiekana jalapeño
1 namoczona w wodzie papryka chipotle, pokrojona w kostkę
½ łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
½ łyżeczki soli morskiej
2 puszki pomidorów San Marzano (po 800 ml), rozgniecionych ręcznie
3 łyżki espresso
½ łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka syropu klonowego
świeżo zmielony pieprz
2 szklanki odsączonej gotowanej czerwonej fasoli
2 szklanki odsączonej gotowanej czarnej fasoli
¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 dymki, pokrojone w plasterki

Przygotowanie:
W dużym rondlu na średnim ogniu smażymy plastry wędzonego boczku, aż staną się złociste i chrupiące, a tłuszcz się wytopi. Przekładamy na drucianą kratkę, żeby osączyć nadmiar tłuszczu. Kruszymy i odkładamy na bok. Podsmażamy czosnek na tłuszczu wytopionym z boczku przez 1-2 minuty na średnim, aż się zezłoci. Dodajemy cebulę, chili, kmin, wędzoną paprykę i sól morską. Podduszamy przez 8 minut. Wlewamy rozgniecione pomidory i mieszamy. Dodajemy espresso, oregano, syrop klonowy i dużo świeżo mielonego pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy chili 45 minut pod częściowym przykryciem. Dodajemy fasolę oraz kolendrę i dusimy jeszcze 5 minut, aż chili będzie gorące. Nakładamy porcję do miski, dodajemy sporą porcję kwaśnej śmietany, pokruszony boczek oraz dymkę.

© Nadia Giosia

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE