Cassoulet

Cassoulet
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Dieta Kudłaczy - jak kochając jedzenie zrzucić wagę (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania dietetyczne
Kaloryczność:
464 kcal.

Przygotowanie:

Cassoulet to pożywne danie, ale dzięki paru patentom udało nam się zmniejszyć jego kaloryczność przy zachowaniu wspaniałych smaków. Wybierzcie kiełbaski o małej zawartości tłuszczu, chudą szynkę, zdejmijcie skórę z kurczaka, użyjcie jak najmniejszej ilości oleju – wszystko to się liczy.

Składniki:
½ łyżeczki oleju słonecznikowego
6 surowych kiełbasek
4 gałązki selera naciowego
3 marchewki
2 cebule, pokrojone w półkrążki
6 udek kurczaka o wadze około 450 g każde (wyjąć kości, zdjąć skórę)
2 roztarte ząbki czosnku
200 g chudej wędzonej szynki (skroić tłuszcz a resztę pokroić na kawałki 2x2 cm)
2 puszki pomidorów po 400 g
150 ml czerwonego wina
1 łyżeczka miałkiego cukru
1 łyżeczka chili w płatkach
1 liść laurowy
4-5 gałązek świeżego tymianku
puszka (400 g) fasoli cannellini
puszka (400 g) białej fasoli
świeżo mielony czarny pieprz

do dekoracji
garść natki pietruszki
skórka otarta z połowy pomarańczy

Przygotowanie:
Dużą patelnię z nieprzywierającym dnem posmarować olejem, używając pędzelka. Włożyć kiełbaski, smażyć 10 minut na średnim ogniu, co jakiś czas obracając, aż będą równomiernie podrumienione. Obrać marchewkę i gałązki selera z włókien, pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do kiełbasek dołożyć cebulę, smażyć 6-8 minut, regularnie mieszając, aż zmięknie i się podrumieni. Z udek kurczaka skroić tłuszcz – do tego celu świetnie nadają się nożyczki – i każde udko przekroić na pół. Udka wraz z czosnkiem dołożyć na patelnię, smażyć 3-4 minuty, obracając. Przełożyć wszystko do dużego garnka do zapiekania. Dodać szynkę, seler, marchewkę, pomidory, wlać wino i 300 ml zimnej wody, posypać cukrem i chili. Dodać liść laurowy i tymianek, przyprawić sporą ilością pieprzu. Na palniku doprowadzić wszystko do wrzenia, położyć pokrywkę i wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 45 minut. Wyjąć garnek z piekarnika, dodać fasolę, wymieszać. Przykryć, wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne pół godziny. W czasie, kiedy cassoulet się zapieka, posiekać z grubsza natkę i wymieszać z otartą z pomarańczy skórką. Cassoulet podawać w głębokich talerzach albo w szerokich miseczkach, posypać natką ze skórką pomarańczową.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE