Calzone z włoskimi kiełbaskami i fenkułem

Calzone z włoskimi kiełbaskami i fenkułem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Na nadzienie:
3 włoskie kiełbaski
1 bulwa fenkułu, pokrojonego w kostkę 1 cm
1 szalotka, drobno posiekana
kilka łyżek masła
nieco białego wina
100 g sera fontina
garść estragonu, drobno posiekanego

Na sos pomidorowy:
400 g pomidorków wiśniowych z puszki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta cukru (niekoniecznie)

Na ciasto:
300 ml letniej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
50 ml oliwy extra vergine
500 g drobnej mąki
150 g polenty
1 łyżka prażonych nasion kopru włoskiego, lekko rozgniecionych
1 ubite jajko
semolina do oprószenia
listki młodej sałaty

Przygotowanie:
Ciasto: połącz drożdże, wodę, cukier i oliwę. Gdy tylko mikstura zacznie się pienić, jest gotowa. Przesiej razem mąkę, polentę i sól do miski z nasionami kopru. Zrób zagłębienie pośrodku i wlej drożdże. Wymieszaj i zagnieć ciasto – powinno być gładkie. Przełóż na blat i ugniataj jeszcze 2 minuty. Nożem wytnij w cieście krzyżyk i umieść je w czystym naczyniu. Nakryj wilgotną ściereczką lub folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu na 20 minut lub do czasu, gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość.
Nadzienie: w międzyczasie usmaż kiełbaski i pokrój w kostkę 1 cm. Na tej samej patelni podsmaż fenkuł i szalotkę na odrobinie masła. Dolej wino, dodaj masło i gotuj 2 minuty. Wmieszaj kiełbaski i smaż jeszcze kilka minut. Odstaw do ostygnięcia. Wmieszaj ser fontina i estragon. Odstaw.
Sos pomidorowy: do suchego rozgrzanego rondla przełóż pomidorki i pozwól, by nadmiar płynu odparował. Dodaj pozostałe składniki. Gotuj na małym ogniu 10 minut lub do momentu, gdy sos zgęstnieje. Odstaw i ostudź. Sos można przechowywać w lodówce 3-4 dni albo zamrozić.
Kiedy ciasto wyrośnie, oprósz blat semoliną. Podziel ciasto na równe kawałki o wielkości pięści. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta, by powstał placek o grubości dwóch monet. Wytnij schludne koła o średnicy 15 cm, używając miseczki lub formy do ciasta.
Calzone: rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Miksturę z kiełbaskami ułóż pośrodku na każdym placku. Posmaruj brzegi jajkiem i złóż każdy placek na pół, tak jak przy pierogach. Dokładnie zlep brzegi. Posmaruj calzone oliwą i obtocz w semolinie. Ułóż je na blasze albo dwóch, możesz użyć również kamienia do pizzy. Piecz na dolnej półce w piekarniku 10-15 minut, aż ciasto stanie się rumiane.
Podaj na ciepło. Obok nałóż sos pomidorowy i liście sałaty.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA