Drożdżowy warkocz z mozzarellą i pesto

Drożdżowy warkocz z mozzarellą i pesto
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 500 g pszennej mąki chlebowej TYP 750 (+ na podsypanie)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 3-4 łyżki domowego pesto
  • 200 g mozzarelli
  • 200 g wędzonej mozzarelli (scamorza)
  • oliwa

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Do ciepłej wody dodajemy cukier puder i wkruszamy drożdże, mieszamy dokładnie tak, by rozpuścić drożdże i odstawiamy na 15-20 minut. W tym czasie przesypujemy mąkę do dzieży miksera, dodajemy sól i jak drożdże zaczną pracować włączamy hak, dolewamy powoli wodę z drożdżami i 2-3 łyżki oliwy. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, co jakiś czas ściągając ze ścianek to co się do nich przykleiło. Ciasto skrapiamy oliwą, miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 2 h, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, wyrabiamy chwilę i jeśli zbyt mocno się klei podsypujemy lekko mąką. Rozwałkowujemy ciasto na dość cienki placek o grubości ok. 6-7 mm, rozsmarowujemy na nim pesto i rozsypujemy na powierzchni rozrywane w dłoniach oba sery. Następnie zwijamy dość ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku ciasta. Przecinamy go na pół ostrym nożem i zawijamy, jakbyśmy chcieli zapleść warkocz z dwóch kawałków.

Odstawiamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką na 30-40 minut, aż podrośnie. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut, aż warkocz podrośnie i ładnie się zarumieni. Podajemy ciepły lub po wystudzeniu.

 

 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE