Bułeczki z maślanką

Bułeczki z maślanką
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Martha piecze (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 4 miarki mąki plus mąka do zagniatania ciasta
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka gruboziarnistej soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 230 gramów pokrojonego zimnego masła
  • 4 łyżki świeżych posiekanych ziół: koperku
  • rozmarynu i szczypiorku (dowolnie)
  • 11/2 miarki maślanki
  • wstrząśniętej plus maślanka do posmarowania bułeczek
  • wiejska szynka
  • do podania
  • sos musztardowy Brook (według przepisu)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Wyłożyć 2 blachy papierem do pieczenia. Odstawić.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Wsypać połowę suchych składników do miksera. Dodać masło i wymieszać aż składniki się połączą. Kawałki masła powinny pozostać widoczne. Przełożyć mieszaninę do suchych składników. Dodać zioła. Wymieszać, żeby wszystkie składniki się połączyły. Zrobić zagłębienie w środku ciasta. Powoli wlać maślankę mieszając drewnianą łyżką aż powstaną spore grudki ciasta. Ciasto nie powinno utworzyć kuli. Przełożyć mieszaninę na oprószony mąką blat. Zanurzyć ręce w mące i zagnieść ciasto. Uformować kwadrat o boku 20 cm. Ostrym nożem wyciąć 5-centymetrowe kwadratowe bułeczki. Przełożyć bułeczki na przygotowane blachy. Zachować 5-centymetrowe odstępy. Piec aż bułeczki zyskają złoto-brązowy kolor, przez 15 minut.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE