Barbacoa Dona Pepego

Barbacoa Dona Pepego
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
7
Czas przygotowania:
14 godzin, 30 minut

Przepis

Składniki:
2 filiżanki suszonej ciecierzycy
2,5 kg udźca jagnięcego
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
2 posiekane cebule
2 suszone chili ancho
1 główka czosnku, podzielona na pół
1 pęczek epazote lub estragonu + więcej do dekoracji
2 l wody lub bulionu
liście agawy

do podania:
salsa
posiekana cebula
świeża kolendra
cząstki limonki
tortilla kukurydziana

Przygotowanie:
Ciecierzycę namaczamy przez noc. Odcedzamy i odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Nacinamy mięso ostrym nożem. Doprawiamy solą i pieprzem. W dużym żeliwnym garnku na dużym ogniu przyrumieniamy mięso na oliwie ze wszystkich stron. Przekładamy na talerz. W tym samym garnku zeszklamy cebulę. Dodajemy ciecierzycę, ancho, czosnek, estragon i wodę. Przekładamy mięso z powrotem do garnka. Nakrywamy liśćmi agawy (albo pomijamy tę czynność). Nakrywamy garnek. Dusimy w piekarniku około 6 godzin, aż mięso będzie odpadać od kości. Przed podaniem dodajemy estragon. Podajemy z salsą, cebulą, kolendrą, tortillą i cząstkami limonki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE