68.zapiekane brzoskwinie

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.68)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Przepis


Składniki masy owocowej
2 puszki brzoskwiń w plastrach
100g miękkiego, brązowego cukru
100g masła
1 łyżka stołowa cynamonu
nieco olejku waniliowego

Składniki ciasta
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
250g cukru
3 jaja
250g miękkiego masła

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wszystkie składniki masy owocowej wrzucić do rondla, gotować, aż masło i cukier się roztopią. Nie doprowadzać do wrzenia. W tym czasie przygotować ciasto: w misce wymieszać mąkę, cukier i cynamon. Wbić jaja, dodać masło, wymieszać, aż postanie miękka masa z grudkami. Nie powinna być zbyt wilgotna. Do małego, żaroodpornego naczynia wlać masę owocową, przykryć kawałkami ciasta. Nie musi to być równa, gładka warstwa, a wręcz przeciwnie. Wstawić do piekarnika na 18-20 minut, aż wierzch będzie złocisty, a przy brzegach będzie widoczny wrzący płyn. Wyjąć z piekarnika, nałożyć do 4 miseczek. Podawać gorące z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Można serwować na zimno.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE