Smoothies

Produkty

Koktajl, lemoniada owocowa czy milkshake to napoje, doskonale sprawdzające się podczas ciepłych, letnich dni, zwłaszcza jeśli zawierają kruszony lód lub gałkę lodów. Jedna szklanka to także duża dawka energii i witamin potrzebnych nam przez cały rok. Nawet w chłodne, deszczowe dni możemy zafundować sobie odrobinę słońca pod postacią pysznych, owocowych napojów. Do nich właśnie zaliczane są coraz bardziej popularne smoothies.

CZYM JEST SMOOTHIE?

Smoothie to gęsty owocowy napój przygotowywany z rozmaitych soków, miąższu lub kawałków owoców - zmiksowanych z kruszonym lodem. Zazwyczaj bazą tej owocowej gęstej masy jest miąższ z bananów. Natomiast w drugiej wersji do mieszanki owocowej dodajemy mleko lub jogurt. Ta druga wersja przypomina klasyczne milkshaki, z taką różnicą, że do milkshaków dodawane są lody, a do smoothies kruszony lód. Smoothies mogą być kwaśne, słodkie, orzeźwiające, odżywiające, oczyszczające. W Polsce ten owocowy rarytas nie jest jeszcze bardzo znany, lecz z sezonu na sezon staje się coraz bardziej popularny. Serwowany jest w coraz większej liczbie restauracji lub w sieciach popularnych kawiarni. Wielosmakowe, kolorowe smoothies, oprócz zmrożonej kawy, są wyśmienitą i zdrową przekąską lub deserem.

HISTORIA

Świat już dawno oszalał na punkcie smoothies. Pomysł na pierwszy tego typu napój pojawił się w Stanach Zjednoczonych, w latach 60. XX w. Przepis na smoothie był zgodny z nowym trendem - zdrowego odżywiania się i popularności żywności makrobiotycznej. Egzotyczne owoce i niektóre receptury na aromatyczne egzotyczne soki i mieszanki owocowe sprowadzane były z Brazylii - największego dystrybutora egzotycznych owoców na świecie. Pierwszym smoothie był ten przygotowany na bazie bananów - bardzo smaczny i niezwykle sycący. Od tego „wzorcowego” napoju zaczęła się przygoda z coraz to innymi, czasem bardzo dziwnymi smakami smoothies. Z czasem do czystej owocowej mieszanki zmiksowanej z lodem dodawano zmrożone mleko lub jogurt. Natomiast prawdziwym przełomem stały się lata 90., kiedy to moda na zdrowy styl życia opanowała Amerykę, a smoothies stały się niemalże sztandarowym napojem. Zaczęto dodawać do nich rozmaite składniki, które w danym czasie uznane były za zdrowe. Nastała prawdziwa moda na ten napój, a firmy oraz bary serwujące smoothies zarabiały bajońskie sumy na jego sprzedaży. W USA powstała nawet organizacja nosząca nazwę, The Juice and Smoothie Association (www.smoothiecentral.com), która propaguje smoothies i rozpowszechnia informacje o tym napoju. Stowarzyszenie posiada także swój własny ranking smoothies pozwalający klientom ocenić właściwości danego rodzaju smoothies.

RÓŻNORODNOŚĆ SMAKÓW

Kawiarnie czy bary, w których tenże napój jest serwowany prześcigają się w przepisach na wyśmienite smoothies. Oprócz napojów, które w 100 procentach składają się z miąższu owocowego, komponuje się miksy z rozmaitymi dodatkami: kawałkami owoców, jogurtem, bakaliami, a także ziołami. Wartość smoothies ocenia się właśnie po tym, z jakich produktów są zrobione. Najwyżej notowane smoothies to te przygotowane z naturalnych owoców, najlepiej sezonowych i z naturalnych upraw bio. Najzdrowsze są te przygotowywane bezpośrednio przed spożyciem. Większe firmy produkujące smoothies dla sieci supermarketów lub sklepów ze zdrową żywnością np.: popularna brytyjska Innocent Drinks (www.innocentdrinks.com) przygotowują niezliczone kombinacje smakowe smoothies. Producenci dostosowują dany rodzaj napoju do wybranej grupy konsumentów – głównie pod względem zawartości określonych składników jak: minerały, błonnik pokarmowy, witaminy czy mikroelementy. Mamy więc smoothies dla dzieci, dla ludzi aktywnych, dbających o linię czy alergików. Bary i kafejki, propagujące zdrowy tryb życia, tworzą swoje własne kompozycje z dodatkiem składników uznanych za zdrowe i smaczne. Poza owocami dodaje się inne składniki zawierające antyoksydanty takie, jak: zielona herbata, błonnik, miód. Nowością są wszelkiego rodzaju „odkrycia” owocowe jak np.: jagody goji – zwane „szczęśliwą jagodą”, bogate w witaminę C - jest jej kilka razy więcej niż w owocach cytrusowych. Dla osób mających problem z przyswajaniem nabiału pochodzenia zwierzęcego polecane są smoothies z dodatkiem mleka sojowego, które jest roślinnym substytutem mleka.


Moda na smoothies ogarnia świat, napój ten jest też szybkim i łatwym sposobem na zdrowe odżywanie. Należy jednak zaznaczyć, że te owocowe koktajle, dostępne w sklepach lub na stoiskach ze zdrową żywnością, niejednokrotnie są bardzo drogie i mają krótki termin przydatności do spożycia. Dlatego też wiele osób próbuje tworzyć swoje własne kombinacje smakowe w warunkach domowych. Na świecie powstają całe portale społecznościowe, na których jest tysiące przepisów na smoothies, a niektórzy proponują nawet opcje wyskokowe z dodatkiem alkoholu. Smoothies to dziś nie tylko „moda na zdrowie”, nie tylko zwykły napój o wspaniałym smaku, ale także wyśmienita zabawa.


Smoothie jagodowe z awokado

  • 1 filiżanka jagód
  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • mleko sojowe lub mleko krowie wedle uznania

Wszystko należy zmiksować w blenderze, można dodać także kruszony lód.

Smoothie jeżynowo - bananowe

  • 1 filiżanka zmrożonych jeżyn
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka

Wszytko razem miksujemy, aby napój nabrał gładkiej konsystencji.

www.smoothieweb.com

Najnowsze artykuły Zobacz wszystkie artykuły

Produkty

Wino - instrukcja obsługi

"Wino - instrukcja obsługi", to poradnik dla tych, którzy wino lubią albo chcą polubić. To przewodnik, który pomoże postawić pierwsze kroki w fascynuj...

Czytaj więcej
Produkty

Żurawina amerykańska

Żurawina amerykańska jest dostępna w tak wielu formach, że ciężko wymyśleć danie, do którego by nie pasowała. Nie tylko podnosi walory smakowe sosów,...

Czytaj więcej

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE