Mama alergika gotuje. Tradycyjnie

Mama alergika gotuje. Tradycyjnie

Katarzyna Jankowska

Wydawca: Edipresse

Mama alergika gotuje. Tradycyjnie

Debiutancka książka kucharska Katarzyny Jankowskiej jest kontynuacją jej blogowej działalności i odpowiada na pytanie, jak gotować dla osób z rozmaitymi nietolerancjami pokarmowymi.
Na swoim blogu MamaAlergikaGotuje.pl autorka stworzyła już ponad 600 dań, z których wyeliminowała mleko, jajka, orzechy, kakao, soję i miód, czyli najpopularniejsze alergeny. W książce prezentuje 100 sprawdzonych przepisów na tradycyjne i popularne dania kuchni polskiej. Aż 78 z nich dodatkowo nie zawiera glutenu.

Są wśród nich pomysły na śniadania, zupy, dania z warzywami, z owocami, mięsem oraz przykładowe desery i dodatki do potraw. Autorka podpowiada, jak przygotować bezglutenowe naleśniki, gofry, placuszki czy pierogi, jak zrobić knedle bez ziemniaków i kopytka z batatów oraz jak upiec bezglutenowy pasztet bez mięsa i jajek. Książka jest wzbogacona rozdziałem „Dodatki”, w którym czytelnicy znajdą przepisy na domowe mleka, śmietany i jogurty roślinne, makarony oraz sosy, które przydadzą się przy tworzeniu pozostałych dań.

„Stworzyłam bazę bezpiecznych przepisów po to, aby wymazać ze słownika alergika słowa inny dziwny. Od dziś każdy alergik jest po prostu wyjątkowy! Na swoim stole może serwować różne dobre potrawy, które są dla niego bezpieczne, a swoim wyglądem i smakiem nie różnią się od tradycyjnych dań kuchni polskiej.” – Katarzyna Jankowska

Mama Alergika swoją kuchnię opiera na zdrowym, naturalnym, ekologicznym jedzeniu. Nie stosuje sztucznych zamienników ani dodatków do żywności. Większość przepisów nie zawiera także cukru ani produktów odzwierzęcych. Z książki mogą korzystać nie tylko alergicy, ale także weganie, wegetarianie czy osoby na diecie bezglutenowej. Wszystkie przepisy zostały specjalnie oznaczone. Każdy przepis został stworzony z myślą o osobach reagujących krzyżowo na różne warzywa, owoce czy rośliny strączkowe. Opatrzony jest wskazówkami dotyczącym zdrowych zamienników w diecie oraz uwagami i radami doświadczonej mamy alergika.

Przepisy zawierają także adnotacje od dietetyka klinicznego, z informacją o wartościach odżywczych dań. Książka opatrzona jest wstępem merytorycznym na temat alergii pokarmowej, przygotowanym przez profesora Macieja Kaczmarskiego.

W części dietetycznej zostały opisane podstawowe alergeny oraz sprawdzone zamienniki w diecie. Znajdziemy tu także informacje o tym, gdzie szukać wapnia, żelaza i magnezu podczas stosowania diety eliminacyjnej. Mama Alergika, radzi też jak krok po kroku działać, gdy dowiadujemy się o alergii pokarmowej dziecka.

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA