Owoce morza Petera Kuruvity

Owoce morza Petera Kuruvity
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przepis

Składniki:
kraby
2 filety rybne
2 łyżki oleju

na sos imbirowy:
150 g cukru
300 ml wody
350 ml białego wina
3 czerwone chili, drobno posiekane
kilka szalotek
10 ząbków czosnku
100 ml oleju sezamowego
300 ml sosu sojowego
300 ml słodkiego sosu chili

do krewetek:
krewetki, umyte, pozbawione pancerzyków i żyłek
1 suszona chili
3 gałązki liści curry
2-centymetrowy kawałek imbiru, drobno posiekany
2 łyżki sosu rybnego
3 młode cebulki, posiekane
150 g jogurtu
2 zielone chili, posiekane
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

na sos pieprzowy:
150 g masła
5-centymetrowy kawałek imbiru, drobno pokrojony
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka białego cukru
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
3 łyżki ziaren pieprzu, zmiażdżonych
1 gałązka liści curry

do dekoracji:
zielona chili, drobno posiekana
czerwona chili, drobno posiekana
liście curry

Przygotowanie:
Przygotowujemy sos: cukier, wodę i wino umieszczamy w blenderze. Dodajemy chili, szalotki, czosnek, olej sezamowy, sos sojowy i słodki sos chili. Miksujemy. Kraby wkładamy do garnka i zalewamy sosem imbirowym. Stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy. W tym czasie w naczyniu łączymy krewetki, suszoną chili, liście curry, imbir, sos rybny, sos ostrygowy i cebulki. Odstawiamy. Przygotowujemy sos pieprzowy: na średnim ogniu rozgrzewamy masło. Dodajemy imbir, sos rybny, cukier, czosnek, jasny i ciemny sos sojowy, sos ostrygowy, pieprz i liście curry. Gotujemy około 20 minut lub do czasu, gdy sos zgęstnieje. Na płycie grillowej rozgrzewamy tłuszcz, aż zacznie dymić. W naczyniu łączymy jogurt, szalotki, chili i czosnek. Doprawiamy solą i mieszamy. Odstawiamy. Krewetki i rybę układamy na płycie grillowej. Zdejmujemy z płyty krewetki i zanurzamy je w sosie jogurtowym. Zdejmujemy z płyty rybę. Rybę kładziemy na dużym talerzu. Skrapiamy sosem pieprzowym. Podajemy z krewetkami i krabem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE