Kuchnia indyjska - Indie Zachodnie

Kuchnie świata

Radżastan i Gudźarat to zdecydowanie najbardziej charakterystyczne stany na zachodzie. Regiony te są niezwykle malownicze i zdecydowanie odmienne krajobrazowo od południowych czy wschodnich Indii. Dominują niezwykle surowe w swoim charakterze pustynie. Tutejsza ludność, ubiera się natomiast w barwne stroje, a swe domy maluje i przyozdabia ciepłymi kolorami.



W tej części Indii królują zboża oraz wszelkie potrawy z nich przyrządzane. Przykładową potrawą są tzw. bati, czyli zapieczone kule formowane ręcznie z mąki razowej. Do tego dania używa się masła ghee oraz dal - gotowaną soczewicę lub ciecierzycę.

Ciecierzyca wykorzystywany jest w tym rejonie również do produkcji mąki, z której wytwarzane jest ciasto na pakorę. Jest to danie mające swoje korzenie w Pakistanie, w którego skład wchodzą warzywa, owoce lub mięso drobiowe zawinięte w ciasto. Na zachodzie, tak jak na południu i wschodzie kraju, do każdego posiłku serwowany jest ryż - uznany w Indiach za symbol płodności. Wśród regionalnych specjałów, które nadają swoistego smaku potrawom, na zachodzie używa się oleju z orzeszków ziemnych. Ma on neutralny smak i zapach oraz jest bogaty w białko.

Najnowsze artykuły Zobacz wszystkie artykuły

Produkty

Wino - instrukcja obsługi

"Wino - instrukcja obsługi", to poradnik dla tych, którzy wino lubią albo chcą polubić. To przewodnik, który pomoże postawić pierwsze kroki w fascynuj...

Czytaj więcej
zjawiska

Święta w Kuchni+

Barszcz czerwony Mariety Mareckiej, pieczony indyk Jamiego Olivera i bakłażany po kaszubsku Marty Dymek – to tylko niektóre potrawy ze św...

Czytaj więcej

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE