Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3-4 ziarenka pieprzu
  • 3 litry wywaru mięsnego (np. z gotowania żeberek)
  • 3-4 marchewki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 500 g ziemniaków
  • majeranek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Soczewicę namoczyć w dużej ilości wody, odstawić na około 30-40 minut. Odcedzić, przełożyć do garnka i zalać wywarem mięsnym, dodać ziele angielskie i pieprz i zagotować.

Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni, dodać do zupy. Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać do zupy. Dodać przyprawy i gotować, aż soczewica będzie miękka. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, podlać wodą. Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Gotować, aż soczewica zacznie się rozpadać. Całość przyprawić solą, pieprzem i obficie majerankiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA